Inleiding
Ten grondslag aan alle diensten die de Trouwschool aanbiedt ligt het zogeheten EFT-concept. EFT staat voor Emotionally Focused Therapy. Dit is een methodiek die in de psychotherapie veelal gebruikt wordt om relaties te verbeteren. De relatie met je partner, met je kinderen maar ook met jezelf. Kernconcepten van deze methode zijn emotie en gehechtheid.
Vanaf de jaren ’80 is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de wijze waarop relaties tot stand komen en de reden waarom relaties verstoord raken. Dit heeft, zeker wat liefdesrelaties en familiebanden betreft, veelal te maken met de wijze waarop er wordt omgegaan met de eigen emotie, maar ook met die van de ander. Emotie- regulatie en gestuurde individuele ervaringen zijn cruciaal. En juist deze elementen worden met de EFT-methodiek uitgebreid behandeld.
Soorten EFT
EFT staat dan ook bekend als een geteste en bewezen tool voor positieve interventies, zoals gesteld in koppel-therapie (EFCT – Emotionally Focused Couple Therapy) maar het wordt ook gebruikt om individuele depressies, angsten en posttraumatische stress aan te pakken (EFIT – Emotionally Focused Individual Therapy). Tot slot is EFT ook een methode om specifiek familiebanden te herstellen en te verbeteren (EFFT – Emotionally Focused Family Therapy). Het meeste EFT gerelateerde onderzoek richtte zich op koppels: getrouwd en ongetrouwd, oud en jong, pril en duurzaam. Inmiddels wordt er in meer dan 40 landen al weer enkele decennia op zeer succesvolle wijze gewerkt met de EFT-methode. Het aanpakken van disfunctionele patronen binnen relaties door het aanleren van emotieregulatie-technieken, empathie-training en het aanleren van het creeren van sociaal veilige settingen, zijn hierbij van doorslaggevend belang.
Voordelen EFT
EFT is gebaseerd op duidelijke, expliciete, op onderzoek gebaseerde conceptualisaties van individuele groei, ‘gezondheid & disfunctie’ én van ‘relatieproblemen & volgroeide (volwassen) liefde’. Het is kortom een ‘totaalbenadering’.
EFT is dan ook altijd op maat gesneden, gericht op gezamelijke én persoonlijke ervaring en leert tools aan die direct toepasbaar zijn in het eigen leven en de context waarbinnen men zoekt naar verbetering.
Het leert veranderstrategieën aan en maakt hen die bezig zijn met EFT bewust van zogeheten interventiemomenten in het eigen leven en de eigen relatie(s).
EFT voor koppels (EFCT)
EFCT is een ervaringsgerichte benadering waarbij het herstructureren van emotionele ervaringen centraal staat. Niet enkel van de individuen in de relatie, maar vooral ook de gezamenlijke ervaring.
In tegenstelling tot veel andere methodieken is EF(C)T bewezen effectief en is het resultaat duurzaam (vooral doordat men technieken krijgt aangeleerd waardoor men zowel zelf als samen, kan blijven werken aan verbetering en eventuele terugvallen herkent en aan kan pakken).
EFCT is verder één van de weinigen methodieken die over de hele wereld succesvol blijkt: westers, niet-westers, religieus en niet-religieus.
Expliciete doelen bij EFCT:
- Het uitbreiden en opnieuw vormgeven van belangrijke emotionele reacties (boosheid, angst, blijdschap en verdriet). Samen en alleen;
- Een positief interactiepatroon creeren tussen partners;
- Het bevorderen van veilige band tussen partners.
EFT voor het individu (EFIT)
EFIT is een op gehechtheid gerichte benadering. Net als de andere EFT- interventies – EFCT voor koppels en EFFT voor gezinnen – focust EFIT op het hervormen van de ‘bedrading’, de relatie tussen ervaringen en emoties. Emotie en ervaring vormen het uitgangspunt in de methode gezien de kracht die het uitoefent op alle andere factoren. Emotie verbindt en organiseert iedere kernervaring en iedere interactie. Van het individu (intern) en naar de ander (extern).
Expliciete doelen bij EFIT:
- Het aanleren van corrigerende technieken bij negatieve ervaringen, waardoor er stabiele en positieve effecten ontstaan;
- Stabiele en blijvende verandering forceren op grond van positieve associaties bij iedere ervaring;
- Het aanleren van attitudes van gekanaliseerde kwetsbaarheid, met als doel een blijvende balans te creren tussen gevoel en functionerend communiceren.
EFT voor gezinnen (EFFT)
EFFT volgt de principes en praktijken van Emotionally Focused Therapy om de (vaak verbroken) emotionele verbinding te herstellen en veerkracht in familierelaties te bevorderen.
Het belangrijkste doel van EFFT is het herstellen van veilige gezinspatronen waar gehechtheid en zorg centraal staan. Het gaat om het bevorderen van individuele en gezamenlijke groei om zo betekenisvolle relaties tussen generaties te doen ontstaan / te herstellen.
De EFFT-aanpak
Het EFT-veranderingsproces in EFFT is gericht op het stabiliseren van het negatieve interactiepatroon van een gezin, het herstructureren van ouder- en kindinteracties en het consolideren van de gevoelde veiligheid die door deze nieuwe verbindingspatronen wordt verkregen.
Bij EFFT ligt de nadruk op het aanpakken van blokkades in de reacties van ouders op het gedrag van het kind. Deze blokkades zijn vaak het gevolg van beperkte, vastzittende emoties en wijzen van reageren die te maken hebben met de relatie van de ouders met de eigen ouders en omgeving. Dit kan de verhoudingen met de kinderen,maar ook tussen de kinderen ernstig verstoren. Naast het werken aan de relatie ouder(s) – kind, wordt er ook gewerkt aan de relatie ouder – ouder (moeder en vader dus), die meer moeten optrekken als een harmonieus team. Ook hier zijn emotie en gehechtheid sleutelwoorden.
Expliciete doelen bij EFFT:
- Het bewustzijn vergroten van niet-erkende gevoelens die verantwoordelijk zijn voor negatieve patronen in het gezin;
- Het ontdekken van ‘kinken in de kabel’ die leed veroorzaken tussen ouder(s) en kind(eren);
- Het vegroten van gehechtheid door het delen van behoeften (erkenning) en het aanreiken van tools om hier mee aan de slag te gaan.